Essent stelt vast dat een hittegolf het energieverbruik van de Belgische gezinnen omhoog duwt en dus ook hun factuur. Aan de vooravond van de voorspelde ‘hittegolf van formaat’ wil Essent daarom zijn klanten informeren over hoe ze hun kosten onder controle kunnen houden. Essent berekende daarom het kostenplaatje van verschillende luchtverkoelingssystemen en geeft de organisatie bovendien enkele tips en inzichten om het kostenplaatje dat daaraan verbonden is binnen de perken te houden.
“Aangezien we nu bovendien ook thuiswerken, verwachten we dat de kosten deze hittegolf nog hoger zullen liggen: mensen zullen niet meer kunnen genieten van de airconditioning op kantoor, maar moeten zelf voor verkoeling zorgen”, ziet Patti Verdoodt, woordvoerder van Essent. “Hier hangt al snel een prijskaartje aan vast: een mobiele airco kost een gezin dagelijks zo’n 9 euro aan energieverbruik. Met enkele makkelijke tips kan dat energieverbruik echter veel lager liggen.”
Mobiele airco verbruikt vier keer zoveel als een vast aircosysteem
In eerste instantie zoekt de Belg zijn heil bij de airco om verkoeling te vinden. De laatste jaren is de verkoop van airco’s enorm de hoogte ingeschoten en zeker nu we thuiswerken zal dit nog meer het geval zijn. Samen met de verkoop van airco’s gaat ook de energiefactuur helaas omhoog, want een airco verbruikt een hoop energie. Een gemiddelde airco heeft een verbruik van 2200 watt en verbruikt daarmee 2,2 kWh per uur. Ter vergelijking: dat is evenveel als twee droogkasten die je tegelijk laat draaien.
De mobiele airco is een nog grotere energievreter: hij verbruikt gemakkelijk vier keer zoveel als een vast aircosysteem. Een mobiele airco moet immers harder werken om voor verkoeling te zorgen: ze werken met een systeem dat de warme lucht naar buiten afvoert, maar omdat je die buis door een open raam moet hangen, komt de warme lucht net zo hard weer naar binnen. Dweilen met de kraan open dus. Een ingebouwde airco is veel effectiever omdat de ramen gesloten kunnen blijven.
“Veel hangt natuurlijk af van het vermogen van je airco”, verduidelijken de experten bij Essent. “Een airco met een hoog vermogen verbruikt meer, maar moet ook minder lang werken om de kamer af te koelen. Eenmaal de ruimte koel genoeg is, draait de airco doorgaans op een lager niveau, en verbruikt hij minder. Een hoger vermogen hoeft dus niet altijd te betekenen dat de airco je meer energie gaat kosten. Ook het soort airco speelt een rol in het verbruik.”
Airco: 2,29 euro per dag*
Mobiele airco: 9,16 euro per dag*
Goedkoper verkoeling zoeken? Gebruik een ventilator!
Een energiezuiniger alternatief voor een (mobiele) airco is een ventilator. Die heeft doorgaans maar een vermogen van zo’n 100 watt en verbruikt dus maar 0,1 kWh per uur. Een pak minder dan een airco dus. Omdat een ventilator de warme lucht enkel verplaatst en niet afvoert, maakt hij de ruimte echter niet koeler, maar daar is een makkelijke oplossing voor: richt je ventilator op een koele waterbron. Denk hierbij aan een bevroren waterfles of een bak met ijsblokjes. Een ventilator met een grotere waaier zorgt er bovendien voor dat er meer lucht verplaatst wordt, waardoor de gevoelstemperatuur nog meer daalt.
Ventilator: 0,10 euro per dag*
7 tips om zo min mogelijk energie te verbruiken tijdens een hittegolf
Wie geen airco heeft of al zo energiezuinig mogelijk omspringt met zijn of haar installatie, kan ook op andere vlakken besparen. Dankzij deze algemene tips kom je een hittegolf zo energiezuinig mogelijk door:
Laat de warmte niet binnenkomen. Sluit overdag ramen en deuren, voorzie je huis van groengevels en zonnewering, zoals rolluiken, zonneluifels of externe blinden. Als het ’s avonds afgekoeld is, zet dan alle ramen wijd tegen elkaar open, zodat het goed kan doorwaaien. Wat ook helpt is om witte lakens voor de ramen te hangen. Dit houdt ook de warmte buiten.
Gebruik zo weinig mogelijk warmtebronnen. Kijk zo weinig mogelijk tv, gebruik je computer minder, en laat ook je huishouden even voor wat het is: voor strijken en stofzuigen is het toch te warm en ook in een ovenschotel heb je nu écht geen zin.
Doe zoveel mogelijk ramen en deuren toe. Hoe meer warme lucht er binnenkomt, hoe harder je airco moet werken.
Spring zuinig met je airco om: stel de temperatuur van je airco niet té laag in en zet hem ’s nachts best uit. Omdat het buiten afkoelt, zet je best de ramen open, dat is niet alleen energiezuiniger, maar ook gezonder. Bovendien kan je ook voor je naar bed gaat je lakens in de vriezer leggen. Stop ze voor je naar bed gaat in een plastic zak en leg ze een aantal minuten in de diepvries.
Bespaar niet op een te goedkoop exemplaar van airco. Mobiele airco kost je veel meer energie dan een vast systeem. Check ook altijd of de airco over een warmtepomp beschikt. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht om de gewenste temperatuur te bereiken. Het is dus een efficiënter systeem, al verbruikt het wel nog steeds elektriciteit natuurlijk.
Neem in plaats van een airco-installatie een ventilator en richt hem op een koele waterbron, zoals een bevroren waterfles of een bakje ijsblokken. Een stuk goedkoper in verbruik, maar even efficiënt.
Huishoudtoestellen als je koelkast en diepvriezer moeten eveneens harder werken om hun ingestelde temperatuur te behouden tijdens een hittegolf. Schuif daarom je koelkast – indien mogelijk – minstens tien centimeter weg van de muur wanneer de temperatuur boven de 25°C stijgt. De condensor (het zwarte rooster achteraan) kan dan beter zijn warmte afgeven, waardoor je koelkast minder elektriciteit verbruikt. Zorg er ook voor dat je koelkast niet in de volle zon staat. Een kelder, garage of niet-verwarmde ruimte is ideaal.