September kondigt het begin aan van het schooljaar voor jongeren, maar ook het begin van de zoektocht naar een baan voor pas afgestudeerden. En op zoek gaan naar een baan, betekent sollicitatiegesprekken doen. Dat is een noodzakelijk onderdeel van een beroepstraject, of het nu gaat om de eerste baan of gewoon om een nieuwe baan. Opvallen tussen een hoop andere kandidaten is namelijk geen sinecure en de details kunnen het verschil betekenen tussen een ja en een nee.
Om jullie bij deze voorbereiding te helpen geeft Olivier Dufour, rekruteringsexpert en Executive Director bij het rekruteringskantoor Page Personnel, hieronder enkele kostbare tips om van elk sollicitatiegesprek een succes te maken!
Lees je motivatiebrief 50 keer na om ook die laatste schrijffout eruit te halen.
De motivatiebrief is het eerste contact tussen jezelf en je mogelijke werkgever, waarin je je persoonlijkheid en je belangstellingen op een creatieve manier tracht voor te stellen. Vergeet echter niet om de structuur van je tekst te verzorgen en oog te hebben voor taal, grammatica en spelling. Het zou doodjammer zijn om een slechte indruk te maken nog vóór je eerste ontmoeting met de recruiter. Daarnaast is het belangrijk om in te spelen op het bedrijf en de vacature waarvoor je soliciteert. Schrijf daarom niet één solicitatiebrief voor 10 vacatures, maar pas hem altijd aan aan de noden en de waarden van het bedrijf.
“We stellen vast dat de initiële intentie van de motivatiebrief door de tijd heen wat vervaagd is”, stelt Olivier Dufour, Executive Director bij Page Personnel. “Zo zien we dat kandidaten steeds meer hun cv en motivatiebrief als bijlagen toevoegen aan een e-mail, in plaats van die in een geheel te verwerken. Toen alles nog via de post gebeurde, was het logisch je motivatie te verduidelijken in de begeleidende brief. Ook in het digitale tijdperk van vandaag raden we echter aan om hiervoor de body van je e-mail gebruiken. Zet je motivatie direct in je mail uiteen en voeg er slechts één document bij: je cv.”
Meld je aan op het juiste adres en kom NIET te laat.
Het internet staat tot ieders beschikking en zo goed als iedereen heeft vandaag een smartphone met gps-functie. Behoudens overmacht of een uiterst laattijdige adreswijziging zijn er dan ook geen excuses om te laat te komen op je solicitatiegeprek. Laattijdig opdagen maakt absoluut géén goede indruk…
“Als je te laat aankomt, gaat dat ook ten koste van je gesprekstijd. Het eerste wat je moet doen als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, is de receptie bellen om je te vergewissen van de juiste plaats van afspraak. Dat gaat snel en is altijd nuttig, zeker als de onderneming actief is in meerdere vestigingen”, aldus Olivier Dufour. “Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, grijp deze en kom niet te laat.”
Check je sociale netwerken 10 keer om te controleren of je niets compromitterends vindt.
Vandaag lijkt de hele wereld zijn privéleven zomaar te grabbel te gooien op sociale netwerken, maar dat wil niet zeggen dat jij hetzelfde moet doen. Kijk goed na of er geen compromitterende beelden op je sociale mediaprofielen staan, de kans dat je potentiële werknemer je googelt, is namelijk groot.
“Een recruiter zal je zelden meteen confronteren met een gênante foto die op je profiel opduikt. Als dit tóch gebeurt, kan het een testje zijn om te evalueren hoe je je daaruit redt. Het beste is de situatie even te schetsen, je verantwoordelijkheid te nemen en te tonen dat je er lessen uit leert. Voorkomen is echter beter dan genezen: googel daarom vooraf je eigen naam om te zien wat er allemaal tevoorschijn komt en misschien het een en ander te verwijderen.”
Zoek op Google ‘De vragen die je op elk sollicitatiegesprek krijgt’ en leer ze uit het hoofd.
Geef het maar toe: je hebt ook al geblokt op het beste internetantwoord op de beruchte vraag “Wat motiveert jou om bij ons te werken?”
“De twee primordiale waarden die we van een jonge afgestudeerde verwachten, zijn motivatie en veerkracht. We proberen uit te vissen hoe de kandidaat omgaat met mislukking en tegenslag. In een gesprek moet duidelijk zijn dat je energie en goesting in de weegschaal kunt gooien, maar het is ook belangrijk dat je een tegenvaller kunt accepteren en eruit leert”, stelt Olivier Dufour.
Bezoek tientallen keren de website van je potentiële recruiter.
Missie, visie, waarden, cultuur. Deze 4 termen vormen de ruggengraat van elke onderneming. Als je een goede indruk wil maken, is het aangeraden om die in je gesprek ter sprake te brengen. Zorg er dus voor dat je de website van je potentiële werknemer goed onder de loep neemt en dat je weet waar het bedrijf voor staat.
Olivier Dufour noemt het belangrijk “interesse te tonen voor de onderneming waarvoor je solliciteert. Je moet ze kunnen situeren in de huidige context. Wat je echter absoluut moet vermijden, is uitpakken met een stukje dat Wikipedia heeft voorgekauwd. Daarmee bewijs je immers dat je zelf nauwelijks of niet hebt nagedacht over je kandidatuur.”
Probeer niet de ‘perfectionist’ te spelen op de vraag “Wat zijn je gebreken?”
Vroeg of laat komt uiteraard de vraag “Wat zijn je kwaliteiten en gebreken?” En automatisch flitst dan de term ‘perfectionist’ voorbij. Dat is immers tegelijk een kwaliteit én een zwakte.
“Een kandidatuur is een complexe oefening, want je staat alleen tegenover jezelf en je moet het over jezelf hebben. Jezelf analyseren is echter niet zo evident, zeker als je nog jong bent. Aarzel dus niet om kritische en constructieve feedback te vragen aan iemand die dicht bij je staat. Zo leer je jezelf beter kennen en kan je vooruitgang boeken op je zwakkere punten”, aldus Olivier Dufour. “Een recruiter die jou deze vraag stelt, wil weten of je je gebreken kent en wat je allemaal doet om ze in te perken. Hiermee bewijs je dat je afstand kunt nemen van jezelf.”
Hoe beantwoord je de vraag “Waarom moeten we voor jou kiezen en niet voor een ander?”
Hoe goed je je ook hebt voorbereid, dit blijft voor de meeste mensen met voorsprong de akeligste vraag.
“Als een recruiter je deze vraag stelt, is dat een goed teken: je kandidatuur wordt nu echt wel concreet. Het beste wat je hier kunt doen is een mix van bescheidenheid en goede wil tonen. Het kan ook een goed moment zijn om via “Ook al ben ik niet de beste, ik kan u garanderen dat…” je motivaties nog eens boven te halen.”
Panikeer niet als je enkele dagen na je gesprek nog geen mail of telefoontje kreeg.
We zijn een week verder en je hebt nog geen nieuws van je recruiter. Moet je hem bellen? Een mailtje sturen? Of toch nog een weekje wachten?
“Bij de eerste stap, de verzending van je cv, mag je rekenen op een gemiddelde antwoordtijd van 2 weken. Als je een kandidatuur indient, moet je beseffen dat de verzending ervan je enige zekerheid is. Je weet niet of ze is aangekomen. Ze is misschien zelfs nog niet gelezen. Als je na 3 weken nog altijd geen antwoord hebt ontvangen, dien je ze opnieuw in, alsof het de eerste keer is. Benadruk in geen geval dat je geen antwoord hebt gekregen: zo riskeer je alleen maar spanningen te creëren bij de recruiter.”
De Top 6 van de adviezen die Page Personnel aanreikt om je goed voor te bereiden op een gesprek.
Weet waar je moet zijn (geografisch)
Weet bij wie je moet zijn (professioneel)
Weet waarom (je doelstellingen) en voor wat je gaat (wat interesseert je aan dit project, wat zijn de waarden)
Wees duidelijk over de punten waarin je niet op je gemak bent. Zorg ervoor dat je ze hebt voorbereid en wees transparant als ze tijdens het gesprek ter sprake komen
Leg een goede attitude aan de dag: een positieve aankomst, met de glimlach; toon jezelf energiek maar ook beredeneerd
Breng een extra kopie van je cv mee