Iedereen krijgt graag eens een pluim. Ook op de werkvloer. Complimenten kunnen ook wonderen doen voor de sfeer op kantoor. Naar aanleiding van Complimentendag (1 maart), ging Hays op zoek naar vijf tips om de beste complimentjes te kunnen geven aan je collega’s of werknemers.
Waardering krijgen van iemand heeft een positief effect op je brein en je productiviteit. Een compliment zou immers het beloningscentrum van ons brein activeren en het gelukshormoon dopamine in je hersenen verhogen.
“Complimenten krijgen is altijd fijn. Het is bewezen dat het je werknemers extra stimuleert en dat hun energieniveau en motivatie piekt na een compliment. Het leidt tot meer loyaliteit, productiviteit, initiatief en retentie. En het verbetert ook nog eens de werksfeer. Het is dus een win-winsituatie voor alle partijen.”, aldus Elise Denecker, Head of People & Culture bij Hays.
Nochtans is een goed compliment geven niet makkelijk. Een compliment dat waardering uit, is vaak het krachtigst. Complimenten over het uiterlijk kunnen, maar pas dan wel op hoe je ze verwoordt of aan wie je ze richt. En er bestaat ook zoiets als slechte complimenten geven. Dus pas daar voor op.
Daarom vijf tips over hoe je wel goede complimenten kan geven:
Geef je persoonlijke mening
Spreek of schrijf in de ‘ik’-vorm bij het geven van complimenten. Belicht het aandeel van je collega/werknemer bij het succes van het bedrijf. Daarmee toon je dat je het goede werk van hem/haar apprecieert.
Bijvoorbeeld: “Ik denk dat je presentatie indruk heeft gemaakt op de kopers, ik denk dat we een grote kans maken om het contract te winnen.”
Complementeer ook de kleine successen
Soms kan het net fijn zijn om een compliment te krijgen voor iets waarvan je het niet verwacht. Ook kleine successen mag je vieren, niet enkel wanneer het een uitzonderlijk resultaat of enorme prestatie betreft.
Bijvoorbeeld: “Je hebt de klacht van die klant heel goed behandeld, Ilse. Goed werk.”
Toon dankbaarheid
Een compliment heeft pas effect als het oprecht en gemeend overkomt. Toon dankbaarheid en moedig bepaald gedrag aan. Sluit een gesprek af met een oprechte bedanking en herinner de persoon eraan dat je dit soort dingen graag meer ziet.
Bijvoorbeeld: “Erg bedankt, Bart, ga zo door.”
Doe het eens met een lach
Je moet niet altijd een ‘droog’ compliment geven. Verpak je complimenten ook eens met wat humor. Wedden dat je collega er mee kan lachen. Hou het wel subtiel. Niet iedereen heeft dezelfde persoonlijkheid of humor.
Bijvoorbeeld: “Ik vind jou cooler dan ijs.”
Combineer je compliment nooit met een nieuw verzoek of een ‘maar’
Niets zo erg als een half compliment. Zorg ervoor dat je dus geen compliment geeft, gevolgd door een grote ‘maar’. (constructieve) feedback is niet hetzelfde als een compliment. Maak van je complimentjes echte complimenten.
Bijvoorbeeld: “Bedankt Niels, dat rapport was snel klaar. Maar kan je het misschien nog inkorten.”
Nog een laatste goede raad. Als je twijfelt of je compliment wel gepast is, geldt de regel: doe het niet. Mocht je toch iemands dag willen goedmaken met een compliment, zeg dan wat over de prestaties van hem of haar. Dat is veiliger en vaak ook waardevoller voor de persoon die het compliment krijgt.