De Ancienne Belgique, de Pianofabriek, Espace Magh en de Volksuniversiteit van Anderlecht slaan de handen in elkaar voor de tweede editie van het Brusselse Volksfestival, op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei. Met een programma boordevol culturele activiteiten en ontmoetingen willen ze een nieuwe blik werpen op de Brusselse volkswijken.
Het Brusselse Volksfestival is niet zomaar een festival. Het is er een met een missie: álle Brusselaars – ongeacht hun origine, leeftijd of achtergrond – samenbrengen. Brussel en zijn volkse buurten bezitten een unieke culture diversiteit en creativiteit, en die willen de organisatoren met hun initiatief onder de aandacht brengen. Maar het is ook een manier om een andere kant te tonen van wijken die niet altijd positief in de media komen. Gedurende twee dagen staan er ruim 60 culturele activiteiten op het programma, verspreid over een tiental locaties in de hoofdstad.
“Met het Brusselse Volksfestival hopen we ontmoetingen en gesprekken mogelijk te maken tussen mensen die hun eigen territorium – letterlijk én figuurlijk – bijna nooit verlaten. Door de culturele rijkdom van de volkse buurten van Brussel in de kijker te zetten, willen we hen laten zien dat die ‘anderen’ ook een bron van inspiratie kunnen vormen, en niet alleen een onoverbrugbaar verschil”, zegt Soumaya Mettioui, directrice van de Volksuniversiteit van Anderlecht.
Arno en Esther
Arno, wereldbekend icoon van de Brusselse artistieke scène, is dit jaar de peter van het festival. Speciaal voor de gelegenheid nam hij met lokale muzikanten een nieuwe versie van zijn nummer ‘Brussels’ op. Esther, vrijwilligster en gezicht van de diversiteit, zal de stem van alle Brusselaars doen weerklinken. Een niet alledaags duo dat de opzet van het volksfestival perfect belichaamt.
Van concerten tot slam
Dankzij samenwerkingen met 33 partnerverenigingen omvat het programma een brede waaier van artistieke disciplines. Zo zal het publiek kunnen genieten van concerten, fanfares, tentoonstellingen, filmprojecties, theaterstukken, straatspektakels, workshops en zelfs een slam conferentie. En trouw aan haar pluralistische visie op Brussel, presenteert het festival ook het Brusselse Volksorkest, een gelegenheidsorkest van amateur- en professionele muzikanten met uiteenlopende achtergronden. In het kader van dit project zal ook de wereldvermaarde pianiste Maria João Pires aanwezig zijn.
Alle Brusselse gemeenten
Het festival is een initiatief van de Volksuniversiteit van Anderlecht (Université Populaire d’Anderlecht) met de steun van de Franse Gemeenschapscommissie, de gemeente en het OCMW van Anderlecht, de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, de Stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Waals-Brusselse Federatie. Vorig jaar vond de allereerste editie plaats in één wijk, dit jaar al in vier. De ambitie is om de komende jaren samen te werken met alle Brusselse gemeenten.