De zomerperiode komt eraan: honderdduizenden Belgen rijden de komende weken en maanden traditiegetrouw weer met de wagen naar het zuiden. Hoewel we dus gewend zijn om met de auto te reizen – 60 % van alle Belgische vakantiegangers gaat met de auto op reis – stijgt het aantal ongelukken met landgenoten in het buitenland al enkele jaren.[1] Een van de belangrijkste oorzaken daarvan zijn onopgemerkte gebreken aan de auto. Zeker onze autobanden worden vaak verwaarloosd. Daarom zet Michelin vijf tips op een rij voor vakantie proof banden.
Vijf bandentips
Kwaliteitsvolle autobanden in goede staat zijn niet alleen in het belang van de bestuurder zelf, maar ook in dat van zijn medepassagiers en andere weggebruikers. Dieter Van Malderen, expert personenautobanden bij Michelin: “We kopen met z’n allen steeds geavanceerdere auto’s, maar we vergeten vaak dat onze banden het enige contact zijn met de weg. Het is dus van cruciaal belang dat mensen meer aandacht besteden aan de staat van hun banden, zeker voordat ze een lange afstand afleggen. Het is daarom aangeraden om langs te gaan bij een gecertificeerde bandenspecialist, die je bijvoorbeeld herkent aan het recent vernieuwde ‘Michelin Certified Centre’-label.” Om met een gerust gemoed op vakantie te vertrekken, nog vijf bandentips die je zelf kan toepassen.
1. Kijk na hoe versleten je band is (maar vervang hem niet te vroeg)
De groeven in je banden moeten minstens 1,6 mm diep zijn. De profieldiepte kun je aflezen aan de slijtage-indicatoren in de bandgroeven. Bij Michelinbanden duidt de bekende Michelin Man op de schouder van de band aan waar deze zich precies bevinden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, presteren ‘versleten’ banden op bepaalde vlakken soms zelfs beter dan splinternieuwe banden. “Een versleten band heeft een betere grip en een kortere remafstand op droog wegdek. Bovendien heeft hij ook een lagere rolweerstand waardoor hij minder brandstof verbruikt. Vervang je banden daarom ook niet té vroeg, dat is onnodig”, zegt Van Malderen.
2. Check je autobanden op inrijdingen
Banden raken regelmatig beschadigd langs de buitenkant – bijvoorbeeld wanneer je tegen een scherpe borduur schuurt bij het parkeren. Daardoor ontstaat een ‘zwakke plek’ in de autoband die zelfs weken later nog voor een plotse klapband kan zorgen. Door een korte visuele controle van de buitenkant kun je dat vermijden.
3. Kijk je bandenspanning na
Een klassieker: een te hoge of te lage bandenspanning maakt auto’s onveiliger. Ze presteren minder goed, slijten sneller af en verbruiken ook meer brandstof – wat zeker bij lange afstanden wel eens slecht kan zijn voor je portefeuille. De juiste bandenspanning (voor normale of maximale belasting) kun je vinden in de deurstijl, het tankklepje of het instructieboekje van de auto.
4. Laat je uitlijning nakijken
Een tip die vaak vergeten wordt: ook de uitlijning van je banden is belangrijk. Een foute positie kan namelijk zorgen voor snelle slijtage of een slechte wegligging. Bij sommige automodellen moeten de wielen bijvoorbeeld recht onder het voertuig gepositioneerd staan, bij andere is dat iets schuiner. Professionele bandenspecialisten hebben speciale toestellen om dit af te stellen.
5. Schaf de juiste banden aan in functie van het seizoen
In België schakelt meer dan 60% van de automobilisten nog altijd niet over naar winterbanden in het najaar.[2] Chauffeurs die het hele jaar door met zomerbanden rijden, kunnen overwegen om All Season-banden aan te schaffen. Daarmee rij je met één set banden het hele jaar door veilig. Dieter Van Malderen van Michelin: “CrossClimate-banden bijvoorbeeld zijn niet alleen in de winter een pak veiliger dan gewone zomerbanden, maar ook tijdens slechte weersomstandigheden in de zomer, zoals bijvoorbeeld bij een onweer.” Rijd je vaak onder winterse omstandigheden, dan raadt Michelin wel nog altijd winterbanden aan.
Nu ook Michelinsterren voor bandenspecialisten
Om automobilisten bij te staan bij de optimalisering van hun banden en hen vlot in contact te brengen met professionele bandenspecialisten, riep Michelin vijftien jaar geleden een kwaliteitslabel in het leven. Dat ‘Michelin Certified Centre’-label kreeg recent een nieuwe look en een aparte versie voor personen- en bedrijfswagenbandenspecialisten. In heel België kregen ondertussen zo’n 180 verkooppunten het ‘Michelin Certified Centre’-label. Dat is zo’n 40 % van alle professionele bandenspecialisten in ons land.
Om het label te krijgen, moeten de bandenspecialisten voldoen aan een 200-tal criteria. De gecertificeerde bandenspecialisten kun je herkennen aan het label dat op de gevel van hun verkooppunt prijkt. Tevens is er een overzicht van de door Michelin erkende bandenspecialisten dat je kunt raadplegen op de website: https://www.michelin.be/nl/banden/vind-uw-dealer. Het label geldt voor heel Europa. Dus heb je op vakantie toch een platte band, dan kun je ook in het buitenland vertrouwen op het ‘Michelin Certified Centre’-label.