Kan je een kind kopen? En wie krijgt het over zijn hart om een kind te verkopen? In de eerste aflevering van de nieuwe documentairereeks Trafiek Axel reist Axel Daeseleire naar de Punjab-provincie in Noord-India op zoek naar de kinderhandelaars.
De armoede in India is bij sommige mensen zo groot dat criminelen er gewetenloos misbruik van maken en hen overtuigen om het ondenkbare te doen: hun kind afstaan tegen de juiste prijs. Onder valse voorwendselen natuurlijk.
Maar even goed proberen mensenhandelaars munt te slaan uit de vele weeskinderen in India. Niemand weet wie ze zijn of wie hun ouders zijn, maar vele weeskinderen zijn gewoon te koop.
Criminelen ruiken dan ook geld wanneer Axel Daeseleire zich als rijke Westerling voordoet als een geïnteresseerde klant. Ze gaan gewetenloos te werk en praten over kinderen alsof ze eender welk product uit de supermarkt te koop aanbieden. Het is een bikkelharde en bijzonder goed georganiseerde wereld van fixers, malafide tussenpersonen en maffiabazen. Binnen de kortste keren slaagt Axel erin om te onderhandelen over de prijs van een kind.
Hoe onwezenlijk het ook is, alles is te koop. Ook een kind, voor een paar duizend euro al.
Axel Daeseleire onderzoekt in TRAFIEK AXEL zes controversiële milieus waarbij telkens pijnlijk duidelijk wordt dat alles te koop is. Een vrouw, een dier, een orgaan en zelfs een kind. Tegen de juiste prijs en mits de juiste contacten. Regels en wetten spelen dikwijls niet eens een rol, geld bepaalt wat mogelijk is en wat niet.
In Trafiek Axel bijt Axel Daeseleire zich vast in de internationale trafiek. Die brengt hem onder meer naar Oekraïne, Namibië, Nepal en India. Hoe ver reiken de tentakels van een internationaal netwerk? Trafiek Axel legt maatschappelijke en ethische kwesties bloot, die telkens journalistiek sterk onderbouwd worden. Want even belangrijk dan het louter blootleggen van een trafiek, is begrijpen hoe het allemaal in elkaar zit. Wie zijn de winnaars en wie zijn de verliezers? Wie wordt er rijker van en ten koste van wie is dat dan?