Hoewel samen tafelen belangrijk is voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en voor de samenhang van het gezin, ontbijt 1 op de 3 Belgische ouders niet elke dag samen met hun kroost en eet 4 op de 10 ’s avonds ook niet samen*. Toch zou 4 op de 10 ouders en 50% van de kinderen dat wel graag meer willen doen. 1 op 3 ouders voelt zich ook schuldig omdat ze te weinig quality time met hun kinderen aan tafel doorbrengen. Ook onderschatten ouders hoe een gezellig aangeklede tafel en huisbereide maaltijden ervoor kunnen zorgen dat er meer en vooral langer samen getafeld wordt. Om ouders, kinderen en scholen te sensibiliseren over het belang van samen eten, lanceert ColliShop vandaag een nationale scholenwedstrijd in de GO! school Sterrenhemel te Machelen in aanwezigheid van een expert van de Gezinsbond.
Hoewel het te weinig gebeurt, vinden ouders samen tafelen belangrijk. Voor ruim de helft van de ouders is het tafelmoment de enige gelegenheid om kwaliteitsvolle tijd samen met het hele gezin door te brengen. 87% bevestigt ook dat samen tafelen hun band met de kinderen versterkt. Nog eens 86% vindt samen tafelen een onderdeel van de opvoeding van de kinderen. Ze leren tafelmanieren, helpen mee de tafel dekken en afruimen.
Gezinsbond pleit voor betere work-life balans
Ook de Gezinsbond erkent dat steeds minder gezinnen samen eten: “De cijfers van dit onderzoek verbazen ons niet. Onze eigen bevragingen tonen ook aan dat gebrek aan tijd de grootste vijand is van gezinnen om samen gezond te tafelen. Maar we willen ouders zeker geen schuldgevoel geven als ze kiezen voor warme maaltijden op school of af en toe eens een snelle hap. Het is vooral belangrijk dat we voldoende tijd maken voor elkaar, zowel aan tafel maar evengoed op andere momenten”, zegt Anneke Blanckaert, woordvoerder van de Gezinsbond.
Verder geeft Anneke Blanckaert aan dat ook bedrijven oplossingen kunnen bieden: “Ouders kunnen met handige tips tijd winnen, maar ook werkgevers kunnen hun steentje bijdragen. Door gezinsvriendelijke maatregelen in te voeren, laten ze werknemers toe flexibeler om te springen met hun werktijd en meer bij hun gezin te zijn, bijvoorbeeld via thuiswerk, glijdende uren of het voorzien van warme maaltijden die werknemers mee naar huis kunnen nemen”.
Sensibiliseren via scholen
Scholen kunnen ook bijdragen om kinderen en ouders aan te moedigen om meer samen in gezinsverband te eten. Dit gebeurt echter nog niet vaak. 64% van de kinderen tussen 8 en 16 jaar geeft aan dat ze op school geen uitleg krijgen over gezellig samen aan tafel eten. Ook voor tafelmanieren is weinig aandacht in de klas – 58% van de kinderen leert er nooit over.
”Met onze ‘gezellig tafelen’ scholenwedstrijd willen we scholen motiveren en inspireren om meer aandacht te besteden aan het belang van samen gezellig tafelen. We zijn ervan overtuigd dat scholen hierin een ondersteunende rol kunnen spelen”, aldus Jellert Dekeyser, woordvoerder van ColliShop.
Het oog wil ook wat
Wanneer gezinnen toch samen aan tafel zitten, is het vaak eerder snel eten en wegwezen en wordt er weinig tot niet nagetafeld. Wekelijks zitten ouders gemiddeld slechts 4,2 uur aan tafel met de kinderen. Ouders die meer aandacht besteden aan gezellige tafeldecoratie, zitten op weekbasis tot 70 minuten langer aan tafel met het gezin. Ook kinderen vinden een gezellig gedekte tafel belangrijk: 57% van de 8- tot 16-jarigen eet liever aan een mooie tafel en 1 op 2 zou er graag een dagelijkse gewoonte van maken.
Een mooie tafel motiveert ouders en kinderen dus om vaker en langer samen te tafelen. Maar de meeste ouders blijken zich hiervan niet bewust te zijn. Volgens 53% ligt de eettafel er meestal rommelig bij en 62% legt zelden tot nooit een tafelkleed of onderleggers op tafel. 60% van de bevraagde ouders besteedt enkel aandacht aan tafeldecoratie op feestdagen en speciale gelegenheden.
“Tijdens de feesten besteden we allemaal veel aandacht aan een mooi gedekte feesttafel, maar dat kan ook op een doordeweekse dag. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn, kleine details zoals een tafelkleed, servetten en een paar kaarsjes kunnen al heel veel doen.”, besluit Jellert Dekeyser van ColliShop.
Smartphones aan tafel veroorzaken spanning
Ten slotte blijkt nog uit het onderzoek dat smartphones een doorn in het oog zijn voor liefhebbers van een gezellige tafel. Hoewel 83% van de ouders duidelijke afspraken maakt over het gebruik ervan aan tafel, zijn smartphones en tablets volgens 34% een belangrijke bron van ergernis en spanningen . Maar zelf geven ouders niet altijd het goede voorbeeld. 33% van hen zegt zelf wel eens de smartphone aan tafel boven te halen.