Het Belgisch designlabel Sixinch experimenteert met gerecycleerd schuim. Hierdoor kan het schuimoverschotten en meubels die end-of-life zijn tot nieuwe meubels verwerken. Het merk opent bovendien een flagshipstore in Antwerpen, de eerste showroom in ons land. Hier zal het recycleproces binnenkort te zien zijn.
De twee Antwerpse ondernemers Pieter Jamart (40) en Michel Sels (51) richtten in 2003 het designlabel Sixinch op, een foamcoatingbedrijf dat meubels ontwikkelt die in alle maten en vormen kunnen gesneden worden. Het bleek een gat in de markt te zijn, het bedrijf breidde de eerste 5 jaar snel uit en ging internationaal. Momenteel heeft Sixinch wereldwijd meer dan 100 werknemers. Door te blijven innoveren staat het bedrijf waar het nu staat: Sixinch is aanwezig in Japan, China, India, de Filipijnen, Argentinië, de VS, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en Portugal. Daar komt nu ook een showroom in Antwerpen bij.
Zero waste
Elke bedrijfsleider staat vandaag de dag stil bij duurzaam ondernemen. Ook de consument wordt steeds duurzamer. Die koopt merken die hun waarden delen en vermijden merken die dat niet doen. “Daarom is schuim hot, het is immers 100% recycleerbaar. De resten van de grote blokken schuim waaruit we onze meubels snijden, gebruiken we als vulling om nieuwe stukken te maken, onze ecolijn. We ontwikkelden hiervoor een transparante coating, zodat je de structuur van het gemalen schuim goed kan zien. Als een stoel of zetel end-of-life is, of wanneer mensen hem beu zijn, kan het schuim gemalen worden en kunnen we hem tot een nieuw meubel recycleren”, vertelt Michel Sels, co-founder van Sixinch. Dit proces zal binnenkort te zien zijn in de Antwerpse showroom.
Maatwerk is sterkte van Sixinch
De meubels van Sixinch worden gemaakt uit gecoat schuim. Het foam kan in alle vormen en maten worden gesneden en de coating is waterdicht en naadloos, waardoor de meubels zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. De coating, die rechtstreeks op het schuim wordt gespoten, is bovendien in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar. De collectie van Sixinch bestaat uit lounge meubilair, zetels, poefen en stoelen. Maar Sixinch is vooral sterk in maatwerk. Maatwerk is niet duurder dan een seriemodel, aangezien het bedrijf werkt zonder mal of opstartkosten.
Fabrieken dicht bij afzetmarkt
In tegenstelling tot bepaalde andere merken worden de meubels van Sixinch altijd dicht bij de afzetmarkt geproduceerd. Michel Sels: “Onze productie zat altijd in België, maar we verhuisden enkele maanden geleden naar Nederland. Het werk en de ondersteuning van het technisch personeel werd te veel. Door de productie te verhuizen, kunnen we ons weer focussen op ontwerpen en marketing.”
Ook buitenlandse licentiehouders werken altijd met een eigen productie-eenheid. In totaal zijn er 10 fabrieken. Vooral de licentie in Amerika was een belangrijke mijlpaal, maar ook de producties in Japan, Rusland, de Filippijnen en het Midden-Oosten gaven het bedrijf een sterke boost. In Dubai en Buenos Aires wordt er volop aan twee extra fabrieken gebouwd. “Door dicht bij de afzetmarkt te produceren beperken we de impact op het milieu, kunnen we korte levertermijnen garanderen en besparen we op distributiekosten.”
Pionierswerk
Het ondernemersduo Pieter en Michel is continu bezig met innovatie op vlak van design en productiemogelijkheden. Zo investeerde het bedrijf jarenlang in de verbetering van zijn coating, de toplaag van de meubels. Die speciale coating is het handelsmerk van Sixinch.
“Eerst wordt met een hightech machine de vorm in 2D uit de blok schuim, in vaktermen polyurethaan-foam of PU-schuim, gesneden. Daarna wordt een waterdichte, rubberachtige coating in drie lagen op de vorm gespoten”, vertelt het duo.
The sky is the limit! Dat is het motto van Sixinch. Je bent volgens Pieter Jamart, designer van Sixinch, immers enkel belemmerd door je eigen verbeelding. Het schuim waarmee Sixinch werkt, kan immers in eender welke vorm gesneden worden. “We gebruiken geen mal, de blok schuim wordt gesneden in de vorm die je zelf wil, hoe ingenieus ook. Eigenlijk kan iedereen een designer zijn.” Niet toevallig komt de naam Sixinch van ‘six inches’: de ruimte tussen je oren waar creativiteit ontstaat.
Proces STEEN-collectie is primeur voor business
Sixinch opent nu een eerste showroom in ons land, op de Vlaamse Kaai in Antwerpen. Door de expansie en het succes in het buitenland kan het bedrijf zich namelijk nog meer focussen op design en innovatie. Bovendien wil het met zijn showroom dichter bij de koper staan. Naar aanleiding van de opening lanceert Sixinch zijn nieuwste STEEN-collectie. Deze collectie, de naam wijst op de vormen die de items in de collectie hebben, is een primeur in de coatingwereld. Tot op heden werd het schuim altijd in 2D uitgesneden en kwamen er geen mallen aan te pas. Voor de STEEN-collectie werkte Sixinch met drie mallen waarin de meubels worden opgeschuimd en gecoat. “Vormschuim coaten is een primeur voor onze business. Sixinch staat voor innovatie. We willen de markt altijd net iets voor zijn”, vertelt Michel Sels.
Sixinch is de grootste foamcoatingproducent ter wereld. Toch zien de ondernemers nog een enorm groeipotentieel. Daarom zoekt het bedrijf investeerders. “Om te blijven innoveren en onze kennis verder uit te bouwen, zijn we volop op zoek naar groeikapitaal. Dit zal ons de kans geven nog mooiere producten te maken binnen ons DNA”, aldus Michel.