Wie straks in de Hasseltse Kapertoren wil wonen of er een stulpje wil huren, zal jonger moeten zijn dan 32 jaar. Zo krijgt Hasselt de allereerste woontoren van Vlaanderen met een leeftijdslimiet voor haar bewoners. Op die manier willen zowel de stad Hasselt als de Limburgse vastgoedontwikkelaar Kolmont inspelen op de grote vraag van jongeren die massaal op zoek zijn naar hun eerste betaalbare appartement, midden in de stad.
Kapertoren, zo zal de jeugdigste woontoren van Vlaanderen straks heten. Of het nu om te kopen of te huren is, wie er straks wil gaan wonen zal jonger dan 32 jaar moeten zijn. Moéten, want de leeftijdslimiet wordt een voorwaarde om er te kunnen intrekken. Let wel, iedereen zal er een appartement kunnen kopen – dus ook mensen van 32 of ouder. Maar voor wie er zélf gaat wonen, is het belangrijk dat minstens de jongste bewoner minder dan 32 lentes telt. Eens je er ingetrokken bent en er woont, mag je er uiteraard zolang blijven als je wil, ook als je ouder bent dan 32. Voor verhuur geldt hetzelfde: minstens één van de huurders moet bij het intrekken de leeftijdslimiet respecteren.
En die leeftijdslimiet voor bewoners is niet helemaal vrijblijvend. Ze zal verankerd worden in de verkoopakte. De notaris of makelaar zal bijgevolg bij elke verkoop moeten toezien dat dit effectief gerespecteerd wordt. In geval van verhuur zal ook elke nieuwe huurovereenkomst voorgelegd worden aan de syndicus en de Vereniging van Mede-eigenaars.
Community van jonge mensen
Zowel de stad Hasselt als de vastgoedontwikkelaar benadrukken dat ze met dit project vooral jonge mensen de kans willen geven om hun eerste vastgoedaankoop te kunnen verwezenlijken. En laat juist daar nood aan zijn, want in Hasselt – en bij uitbreiding in heel Vlaanderen – wordt het voor jongeren vaak almaar moeilijker om een eerste stulpje te kopen. Zeker als dat stulpje ook nog eens gelegen is in een leuke, hippe buurt, midden in de stad.
Nu al blijkt de Kapertoren heel wat jonge starters aan te trekken, maar ook bij investeerders blijkt de interesse groot.
Hoogste van Limburg
De woontoren – gelegen in het Kapermolenpark, vlakbij de universiteitscampus, de studentenbuurt, en het vernieuwde openbare zwembad – zal in totaal 70 appartementen tellen en wordt met 16 verdiepingen zowat de hoogste van Limburg. Op het gelijkvloers komt er een fitnesscentrum, een soort wasbar met koffieshop en wasserette, en een kindercrèche. Er zullen zelfs gedigitaliseerde brievenbussen voorzien worden. Net zoals er een servicedienst komt die op aanvraag klusjes zal uitvoeren, zoals strijk- en poetshulp, reparaties, enz.
Bijna de helft van de appartementen die er gebouwd worden, zullen studio’s zijn tussen 35 en 55 m2. De andere helft zal bestaan uit 1 en 2 slaapkamers-appartementen. De prijzen variëren tussen 140.000 en 250.000 euro.
Stadsvlucht bij jongeren fors gedaald
En niet onbelangrijk: Hasselt is één van de provinciehoofdsteden waar de stadsvlucht bij jonge gezinnen de laatste jaren fors daalde, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de studiedienst van de Vlaamse regering. In de Limburgse provinciehoofdstad nam de stadsvlucht van jonge gezinnen (tussen 28 en 39 jaar met kinderen) in 2015 af met liefst 32 procent, in vergelijking met het jaar voordien.
De bouwwerken van de Kapertoren starten alvast dit najaar. De eerste appartementen gaan begin september in verkoop, maar de geïnteresseerde kopers laten intussen niet op zich wachten en hebben zich al aangemeld.