Waarom werd ons land het doelwit van de terroristen? Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans zoeken het uit voor de speciale uitzending 22/3 1 jaar later – het onderzoek. Ze konden rekenen op de medewerking van politiemensen en speciale eenheden die voor het eerst spreken over het onderzoek naar de aanslagen. Van den Berghe en Leestmans wisten de hand te leggen op documenten uit het onderzoek, verhoren en nooit eerder getoonde foto’s. Met 3D-animaties worden de aanslagen en de politie-interventies die eraan voorafgingen gereconstrueerd.
“Het is een nieuw soort tegenstrever. Ze willen werkelijk de confrontatie aangaan met de politie, met de overheid.”
De tragische feiten zijn bekend: op dinsdagmorgen 22 maart 2016 bliezen zelfmoordterroristen zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en daarna in de metrohalte Maalbeek in Brussel, met 32 dodelijke slachtoffers en meer dan 300 gewonden tot gevolg. Onderzoeksjournalisten Dirk Leestmans en Caroline Van den Berghe wisten mensen betrokken bij het onderzoek voor een eerste keer te laten getuigen.
“Als je een onderzoek naar het onderzoek doet, merk je hoe intensief er gewerkt werd. Aan inzet ontbrak het in elk geval niet bij de speurders.”
Het hele land herdenkt op 22 maart de aanslagen van een jaar geleden. De uitzending van 22/3 1 jaar later – het onderzoek is een week eerder op woensdag 15 maart 2017 te zien. Op die datum in 2016 vond de politie-interventie in de Driesstraat in Vorst plaats. De actie waarbij Salah Abdeslam, gezocht voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, wist te ontkomen. Die dag heeft veel in gang gezet, blijkt nu uit het onderzoek. Drie dagen later, op 18 maart 2016, zullen Salah Abdeslam en een andere terrorist worden opgepakt in Molenbeek.
De arrestatie van Salah Abdeslam is een succes maar het zorgt tegelijk ook voor veel onrust in het netwerk van de terroristen. Zij voelen zich opgejaagd en beginnen te improviseren.
“Het staat bijna 100 procent vast dat zij maar in de laatste dagen beslissen om iets te doen in Brussel.”
22/3 1 jaar later – het onderzoek gaat dieper in op wat zich heeft afgespeeld op de dag van de aanslagen. Dat levert bloedstollende getuigenissen op. Opmerkelijke is de unieke samenwerking met onderzoeksjournalisten van RTBF. Leestmans en Van den Berghe sloegen de handen in elkaar met hun Franstalige collega’s en de ploegen wisselden informatie met elkaar uit.
“We werken al heel lang samen met de justitiespecialisten van de RTBF nieuwsredactie voor de dagelijkse verslaggeving. Omdat het hele land getroffen werd door de aanslagen, was journalistieke samenwerking nu ook meer dan ooit aangewezen. Het heeft ons programma en dat van hen beter gemaakt.”
Een ander onderdeel van de samenwerking leidde tot 3D-reconstructies van de aanslagen zelf.
Op woensdag 15 maart 2017 doen Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans hun onderzoek naar het onderzoek uit de doeken. Phara de Aguirre is in de studio hun gesprekspartner.
22/3 1 jaar later – het onderzoek, woensdag 15 maart om 21u25